Strafrechtadvocaat mr. Jolanda Veldman over de strafbeschikking. Hoe kan je verzet of bezwaar instellen? En krijg je een strafblad na accepteren van een strafbeschikking?
Strafrechtadvocaat mr. Jolanda Veldman over de strafbeschikking. Hoe kan je verzet of bezwaar instellen? En krijg je een strafblad na accepteren van een strafbeschikking?
Een strafbeschikking is een straf die door een officier van justitie wordt opgelegd. Dit is dus de aanklager, níet een onafhankelijke rechter. Dit kan zijn voor een verkeersovertreding veel mensen realiseren zich niet dat dit tegenwoordig óók voor een misdrijf kan worden opgelegd.
Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld tijdens een gesprek met de officier van justitie, ook wel om zitting of om hoorzitting genoemd. Je krijgt dan een brief thuis met een uitnodiging van de officier van justitie. Maar het kan óók door het thuis ontvangen van een strafbeschikking. Dit lijkt dan op een accept-giro kaart, net als bij een verkeersovertreding. Hij komt vaak ook van het CJIB! Maar dit is dus wel wat anders!
Ja. Als je niets doet wordt de straf definitief na twee weken na ontvangst. De uitspraak wordt dan aangetekend op je justitiële documentatie, wat we ook wel strafblad noemen. Je schuld aan dit misdrijf staat dan definitief vast en kan gevolgen hebben voor een eventuele VOG aanvraag, verklaring over het gedrag, die je voor een baan nodig kan hebben.
Dit hangt van de zaak af. Het in elk geval belangrijk altijd contact op te nemen met een advocaat en niet zomaar een strafbeschikking te accepteren, ook gezien de korte termijn voor verzet, dat is bezwaar maken. Het is ook belangrijk te weten dat strafbeschikkingen vaak niet eens door een officier van justitie worden gegeven, maar door een medewerker. Met mooie termen als interventiejurist. Dit zijn echter niet eens afgestudeerde officieren van justitie!
Je kan verzet instellen tegen de strafbeschikking. Dit kan in persoon bij het parket, dus het openbaar ministerie. Het kan ook per brief, maar dan moet je dat wel correct en tijdig doen, en zorgen voor een tijdige ontvangstbevestiging. Dat gaat nogal eens mis is onze ervaring.
Het is verstandig niet zonder overleg met een advocaat inhoudelijke gronden te vermelden (redenen van bezwaar) zonder eerst met een advocaat te overleggen. Deze worden namelijk later tegen je gebruikt. De wet eist ook niet dat de reden van bezwaar worden vermeld bij het instellen.
Wij helpen als ervaren advocaat veel mensen na een strafbeschikking. Voor vrijblijvend overleg kan je het contactformulier invullen voor contact met een advocaat
(klik hier voor meer informatie over de strafbeschikking en verzet instellen)
Gemiddelde score
★★★★★ ☆☆☆☆☆Goed bijgestaan met een mooi resultaat! ... Lees meer★★★★★ ☆☆☆☆☆
mr. J.M. Veldman (Jolanda) is als advocaat in Breda bij veel strafzaken betrokken. Zij staat bekend als meelevend maar doortastend bij haar cliënten