Wat is een strafbeschikking?
Een strafbeschikking is een namens de Officier van Justitie uitgedeelde straf. Dat is dus géén rechter maar de aanklager zelf. Dit kan een boete zijn maar ook een forse werkstraf. Dit gebeurt door een brief, net als bij een verkeersboete. Die wordt door de postbode uitgereikt of tijdens een gesprek met de officier van justitie. Dat noemt men een ‘om zitting’.
Wat zijn de gevolgen als je zo’n strafbeschikking krijgt?
Als je een strafbeschikking krijgt en geen actie onderneemt, staat na twee weken je schuld vast. Dat betekent dan ook een aantekening op je justitiële documentatie wat ook wel strafblad wordt genoemd.
Dit kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld een verklaring omtrent gedag (VOG) bij een baan of bij het uitreizen naar het buitenland, zoals naar Amerika.
Wat gaat er mis bij het uitdelen van strafbeschikkingen?
Naar onze ervaring gaat het vaak mis. Er is een onderzoek geweest waaruit blijkt dat in duizenden gevallen de schuld niet voldoende blijkt uit het dossier, waar wél gewoon een strafbeschikking was uitgedeeld!
Wij staan veel mensen bij in onze praktijk met verzet tegen strafbeschikkingen en komen vaak onterechte straffen tegen. Zoals het voorbeeld uit onze praktijk van een vrouw die ten onrechte werd verdacht van mishandeld door de buren. Mr. Arts heeft de officier van justitie hierover aangeschreven. Zij kreeg een forse straf. Vele maanden later belt de officier ons enkele dagen voor de zitting op met de constatering dat er te weinig bewijs was. Op zich juist, maar wij niet als advocaat voor cliënte verzet hadden ingesteld en de strijd waren aangegaan, had zij een onterecht strafblad gehad en een forse straf!
Bovendien worden mensen bang gemaakt door het openbaar ministerie, met opmerkingen dat men de straf maar beter kan accepteren, omdat anders ter zitting een hogere straf wordt gevorderd door de officier van justitie. Pure onzin naar onze ervaring, nu dit zelden tot nooit gebeurd. Daarbij is het recht om de zaak aan de rechter te kunnen voorleggen zo belangrijk, dat ook rechters niet snel hoger zullen straffen dan de eerder opgelegde straf, na het instellen van verzet tegen de strafbeschikking. Als het bij de rechter al tot een veroordeling komt...
Is een strafbeschikking anders dan de straf die je van de rechter krijgt?
Ja en nee. Op zich kan in beide gevallen de schuld komen vast te staan. Alleen is onze ervaring dat het openbaar ministerie een ‘misdrijven-boete machine’ is geworden. Strafbeschikkingen worden uitgedeeld door mensen in opleiding met véél te weinig opleiding en ervaring. Rechters spreken geregeld vrij en leggen vaak veel lagere straffen op en zelden hogere. Het is dan ook belangrijk niet zomaar in te stemmen met een strafbeschikking.
Een strafbeschikking wordt ook voor misdrijven opgelegd, dus niet alleen voor verkeersovertredingen. Eenvoudige verkeersovertredingen komen niet zomaar op de documentatie of strafblad terecht. Misdrijven en andere overtredingen wel. Dát is een groot verschil.
Wat kan een advocaat voor mij betekenen en heb ik altijd een advocaat nodig?
Natuurlijk zijn er duidelijke zaken. Je rijdt gevaarlijk, krijgt een strafbeschikking voor gevaarlijk rijgedrag en accepteert die straf.
In veel gevallen is het echter verstandig dit met een advocaat te bespreken. Trap in elk geval níet in de sprookjes die vaak worden verkondigd door het Openbaar Ministerie, namelijk dat de straf anders hoger zou worden. Pure bangmakerij en niet op de praktijk gebaseerd.
Soms adviseren wij mensen om de zaak niet aan de rechter voor te leggen, als de straf passend is en de zaak duidelijk. Het is echter wel onverstandig, gezien de grote gevolgen van een strafbeschikking, dit te besluiten en de strafbeschikking maar te accepteren, zonder dat er goed naar de zaak is gekeken. Vaak is het trouwens wél verstandig om verzet in te stellen tegen de strafbeschikking (bezwaar te maken) omdat de straffen van rechters vaak lager zijn. Bespreek je zaak altijd met een advocaat dan kan er mogelijk al een inschatting worden gegeven.
Na het invullen van het contactformulier nemen wij overigens gratis contact met u op om de mogelijkheden in uw zaak met u te bespreken.
Verzet tegen strafbeschikking
Het instellen van verzet tegen een strafbeschikking betekent dat u bezwaar hiertegen maakt. Hiervoor gelden korte termijnen. Op de strafbeschikking wordt geadviseerd door het Openbaar Ministerie dat u in uw verzetschrift aangeeft waarom u het er niet mee eens bent. Wij raden af om (teveel) informatie in een verzetschrift te vermelden, zonder afdoende kennis van het onderliggende strafdossier én zonder uw strafzaak te hebben besproken met een advocaat. De opmerkingen of gronden in uw verzetschrift kunnen immers later tegen u worden gebruikt in een mogelijke strafzaak en zijn dan niet meer zomaar te veranderen of in te trekken. Pas na kennisname van uw strafdossier en beoordeling door een advocaat kunt u een goede juridische motivering van uw verzetschrift opstellen.
Stel dat ik een strafbeschikking op de mat vindt. Wat moet ik dan doen?
Je realiseren dat de termijn van verzet (bezwaar) twee weken is na ontvangst of bekend worden. Wij adviseren om direct contact op te nemen met een ervaren advocaat om de zaak te bespreken en bij twijfel altijd verzet in te stellen of te laten instellen. Het verzet kan altijd nog worden ingetrokken. Later instellen kan niet!
Betaal ook nóóit een strafbeschikking, voordat je zeker weet na juridisch advies dat je geen verzet wil instellen. In dat geval kan je namelijk geen bezwaar meer maken en staat je schuld, straf én aantekening op je strafblad vast.
Moet de strafbeschikking afgeschaft worden of kan hij blijven bestaan?
Op zich zijn wij als advocaat nooit helemaal tegen de strafbeschikking geweest. Het kan een middel zijn voor eenvoudige zaken om deze af te doen waar ook een verdachte voordeel bij kan hebben. Alleen is de praktijk helaas zo, dat er met name naar het financiële voordeel wordt gekeken. Voor Justitie! Als een strafbeschikking per post wordt gestuurd is een sepot bovendien niet meer mogelijk en wordt de rechter gedwongen na bezwaar (verzet) een uitspraak te doen. Hiermee wordt de menselijke maat uit het systeem gehaald en gaat het alleen nog maar om een straffenfabriek.
Als strafrecht advocatenkantoor zijn wij van mening dat strafbeschikkingen door de enorme impact, alléén door een officier van justitie zouden mogen worden opgelegd. Dus niet door medewerkers in diens naam. En dit dan altijd tijdens een gesprek, dus een om zitting en nóóit per post. Dan kan er altijd tijdens een mondelinge behandeling voldoende aandacht aan worden gegeven zo mogelijk met hulp van een advocaat. Dit verkleint de kans op gerechtelijke dwalingen.
Tot dat moment is het zeer belangrijk niet zomaar een strafbeschikking te accepteren en per omgaande contact met ons op te nemen na ontvangst van een strafbeschikking, zeker als die voor een misdrijf word uitgedeeld!