Meervoudige kamer rechtbank: Wat is dat?

Advocaat over zitting meervoudige kamer

We onderscheiden binnen de rechtspraak de politierechter en de Meervoudige kamer. De Meervoudige kamer is belast met de berechting van ingewikkelde en zware strafzaken en speelt wat dat betreft een andere rol dan de politierechter. De politierechter behandelt de eenvoudigere zaken. Moet je voor de Meervoudige Strafkamer te verschijnen? Er zal sprake zijn van drie rechters.

Verschil Politierechter en Meervoudige kamer: 

Een politierechter is een zogenaamde 'alleenzittende rechter'. Deze behandelt de zaak dus alleen, vaak samen met een ervaren griffier die ernaast zit. Deze griffier noteert alles wat er in de zitting wordt gezegd ook de uitspraak die de politierechter doet. Deze uitspraak is bijna altijd mondeling en wordt aan het einde van de zitting gedaan. Deze uitspraak (zonder motivering op papier) wordt dan in het systeem van de rechtspraak genoteerd én op uw strafblad (justitiële documentatie). Dit noemen we een 'aantekening mondeling vonnis'.

De meervoudige kamer behandelt de zaak met drie rechters én een griffier. Nadat de zaak is behandeld wordt uitspraak gedaan. Dit is bijna altijd twee weken nadat de zaak is gesloten op de zitting door de voorzitter (één van de rechters is voorzitter). Deze uitspraak, het vonnis, is schriftelijk en doorgaans voorzien van een motivering. Ook het verwerpen (niet accepteren) van door de verdediging gevoerde verweren wordt in dit schriftelijke vonnis besproken.

De meervoudige kamer kan een straf opleggen bij veroordeling die gelijk is aan het maximum wat in de wet (wetboek van strafrecht meestal) is vermeld op het feit. De Politierechter kan maximaal een jaar gevangenisstraf opleggen. Ook kan alleen de meervoudige kamer TBS (terbeschikkingstelling behandeling aan de overheid) opleggen 

Als u bij de meervoudige kamer moet komen als verdachte, is er sprake van een zware strafzaak of ingewikkelde zaak. Anders was de zaak namelijk wel bij de politierechter aangebracht of bij een om hoorgesprek. Ook kunnen de gevolgen, een hoge straf, groot zijn. Het is dus zeer onverstandig zonder advocaat naar deze zitting van de rechtbank te gaan!

 

Wanneer meervoudige kamer?

Het Openbaar Ministerie zal besluiten waar uw zitting moet voorkomen, dus bij de politierechter of de meervoudige kamer. Dit zal afhangen van diverse omstandigheden. Is het bijvoorbeeld een ernstig strafbaar feit, zoals een geweldsdelict waarbij iemand zwaar letsel heeft opgelopen? Ook kan er sprake zijn van een fraudezaak met een hoge benadeling of een verkeersongeval met slachtoffers. In alle gevallen zijn het zaken met een grote impact op de maatschappij, maar ook op ú als verdachte als u in de rechtszaal plaatsneemt en zal worden ondervraagd.

 

Meervoudige kamer zitting: hoe gaat dat

De zitting zal bij aanvang worden uitgeroepen door de bode. Dit is de persoon die in de rechtbank werkt bij de balies en de zittingzalen regelt. Deze roept de zaak dus echt uit op de gang met uw naam. Daarna zal de rechter, meestal de middelste die voorzitter is, uw persoonsgegevens controleren. Daarna zal de officier van justitie, die links zit, de zaak voordragen. Hij of zei houdt dan kort voor waar u van wordt verdacht. Dit staat ook juridisch in de dagvaarding.

Hierna zal de rechter de zaak met u bespreken. Er worden vragen gesteld, zaken uit het dossier voorgehouden. Ook bestaat dan de gelegenheid tot het stellen van vragen aan u door de officier van justitie, de rechter én uw advocaat. Overigens bent u niet verplicht op vragen antwoord te geven (of dit verstandig is kunt u het beste met uw advocaat bespreken).

Vervolgens worden uw persoonlijke omstandigheden besproken, dus hoe het met u gaat. Denk aan uw baan, medische situatie en of u in staat zou zijn een gevangenisstraf of werkstraf te ondergaan. uiteraard áls u later mocht worden veroordeeld.

Dan zal de officier van justitie aangeven wat die van de zaak vindt en doorgaans een bewezenverklaring voorstellen. Dit is het requisitoir. Hierna kan uw advocaat de verdediging voor u voeren, het pleidooi.

Na een eventuele tweede ronde (reactie op requisitoir en pleidooi) krijgt u het laatste woord. U mag dan nog iets zeggen als u dat wilt.

Dan zal aan het einde de behandeling worden gesloten door de voorzitter en volgt twee weken later de uitspraak, het schriftelijke vonnis.

 

In hoger beroep of niet

Tegen deze uitspraak kunt u doorgaans binnen twee weken na het wijzen ervan in hoger beroep. Deze termijn geldt bijvoorbeeld als u op zitting aanwezig bent geweest óf de dagvaarding (oproeping) u eerder bekend was. Óf het zinvol is om in hoger beroep te gaan en mogelijk onderzoekswensen in te dienen, zoals het horen van getuigen, kunt u het beste met een strafrechtadvocaat bespreken.

 

Ondersteuning advocaat bij meervoudige kamer

Zoals al is uitgelegd is het zeer onverstandig alleen naar de meervoudige kamer te gaan. Als advocaat hebben wij veel ervaring met strafzaken bij de meervoudige kamer. In Breda maar ook in de rest van Nederland. In fraudezaken, verkeerszaken maar ook in geweldszaken.

Wij vragen het strafdossier (proces-verbaal) voor u op, bespreken dat met u, kunnen eventueel onderzoekswensen voor u indienen (getuigen horen) en geven u aan wat u kunt verwachten én hoe u er voorstaat (uw procespositie).

Ook in de zitting staan wij naast u. In bepaalde gevallen kunnen wij zonder u maar voor u naar zitting gaan. Het is namelijk meestal niet verplicht om aanwezig te zijn bij uw zitting bij de Meervoudige kamer. Of dit aan de orde is en verstandig is, dát kunt u het beste met ons als advocaat bespreken. Uw aanwezigheid kan immers helpen bij het bereiken van een vrijspraak of het voorkomen van een te hoge straf bij veroordeling!

Als u het formulier invult nemen wij gratis en vrijblijvend contact met u op

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (388 beoordelingen)
  • Vakkundig, oog voor detail en duidelijke communicatie ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    T. van D.
  • Ontzettend goed in haar werk ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Y.

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op

Meervoudige Kamer

Singel Advocaten legt uit: Dagvaarding meervoudige strafkamer rechtbank

Mr. Jolanda Veldman over de meervoudige kamer

Contactformulier meervoudige kamer

Gratis contact


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.

Contactformulier Meervoudige Kamer

Gratis contact met advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.