Omzetting taakstraf door Officier van Justitie
Als je een taakstraf opgelegd hebt gekregen, dan zorgt de reclassering in Nederland voor het uitvoeren daarvan. Zij heeft een intakegesprek met de veroordeelde en maakt afspraken over de momenten waarop deze moet worden uitgevoerd. In beginsel heb je 18 maanden de tijd om, in overleg met de reclassering, deze werkstraf uit te voeren.
Soms lukt het niet om deze taakstraf tijdig uit te voeren, bijvoorbeeld door persoonlijke omstandigheden, problemen op het reguliere werk of door fouten in communicatie met de reclassering. Het komt ook voor dat door medische problemen de taakstraf niet binnen 18 maanden kan worden afgerond,
De reclassering stuurt de taakstraf dan terug naar het Openbaar Ministerie met het voorstel om de taakstraf alsnog om te zetten naar gevangenisstraf. Meestal wordt dit door de Officier van Justitie toegekend, met een zogenaamde omzettingsbeslissing. Zodra deze beslissing door de Officier wordt genomen kunt u door de politie worden aangehouden (gearresteerd) en in detentie worden geplaatst!
Bezwaar omzetting taakstraf
Het is verstandig dan ook direct een bezwaarschrift in te dienen in overleg met een strafrechtadvocaat. Als advocaat kunnen wij dan ook voor u bij het Openbaar Ministerie vragen om zogenaamde opschortende werking toe te kennen aan het bij de rechtbank ingediende bezwaarschrift. Dit betekent dan dat u lopende deze bezwaarschrift procedure, niet wordt aangehouden door de politie.
Naar de rechter met een bezwaarschrift
De zaak wordt na indiening van een bezwaarschrift behandeld in een bijzondere (raadkamer) procedure in de rechtbank. Dit is een mondelinge behandeling waarbij u aanwezig kunt zijn. Dit is doorgaans verstandig. Als u niet verschijnt is de kans reëel dat het bezwaar ongegrond word verklaard (afgewezen). U kunt dan overigens direct in de rechtbank worden aangehouden, hoewel dat niet vaak gebeurd naar onze ervaring.
De rechter beoordeelt dan of er belangrijke redenen zijn om u een tweede kans te geven om de werkstraf alsnog uit te voeren. De rechter zal dan hierbij een termijn geven waarbinnen de werkstraf alsnog moet worden voldaan.
Het is belangrijk toe te lichten waarom het is misgegaan en met name waarom het nu wel een succes zal worden. Mocht je zelf fouten hebben gemaakt, bijvoorbeeld door post niet goed te controleren en zelf contact op te nemen met de reclassering, dan is een schuldbewuste houding richting reclassering én rechtbank meestal de juiste keuze. Het is dan niet verstandig alleen maar de schuld te geven aan anderen, zoals de reclassering. Een rechter zal dan weinig vertrouwen hebben dat het nu wél een succes zal worden met de taakstraf mocht hij het bezwaar gegrond verklaren (toewijzen in uw voordeel).
Termijn indienen bezwaar taakstraf
Als de reclassering de werkstraf heeft terug gestuurd aan het Openbaar Ministerie dan wordt daar een eindrapportage van gemaakt. Deze wordt meestal met u besproken en u krijgt hiervan een kopie. Het beste kunt u dan direct contact met ons als advocaat opnemen zodat wij voor u een bezwaar kunnen indienen. De termijn voor indiening is twee weken nadát de officier van justitie de omzettingsbeslissing heeft genomen. Hierbij geldt dan in beginsel de dagtekening van de brief! Het beste is al eerder zo mogelijk een bezwaar in te dienen en om een omzettingsbeslissing te vragen in het bezwaar, om te voorkomen dat u later niet-ontvankelijk wordt verklaard in uw bezwaar als u de brief van de officier van justitie niet tijdig ontvangt.
Advocaat bezwaarschrit indienen & kosten
Wij hebben veel mensen bijgestaan als strafrechtadvocaat bij het indienen van een bezwaar tegen omzetting van de taakstraf. WIj verwijzen u graag naar onze klant beoordelingen.
Wij stellen het bezwaarschrift voor u op, dienen dat op correcte wijze voor u in (moet door griffier akte van worden opgemaakt; een mail is niet altijd voldoende) en gaan samen met u naar de mondelinge behandeling in de raadkamer van de rechtbank. Wij bereiden u uiteraard op deze zitting voor en bespreken met u welke bewijsstukken u het beste kunt meenemen én hoe u zich het verstandigste kunt opstellen tijdens deze zitting.
Wij vragen ook opschortende werking aan, zodat u dan niet zomaar door politie kan worden aangehouden.
Ook beoordelen wij of de taakstraf wel mág worden omgezet, nu hier namelijk strikte wettelijke termijnen voor gelden. Soms is de officier van justitie gewoon te laat en moet het aantal uren daarom op 0 worden gesteld.
Voor onze werkzaamheden zijn doorgaans géén advocaatkosten verschuldigd. Wij vragen hiervoor een zogenaamde last tot toevoeging bij de rechtbank zodat onze werkzaamheden voor u kostenloos zijn (ook wel gratis advocaat of prodeo advocaat genoemd).
Singel Advocaten Breda heeft meer dan 25 jaar ervaring als strafrechtadvocaat en heeft veel tevreden klanten in héél Nederland.
Als u het contactformulier invult neemt een advocaat vrijblijvend contact met u op!