Strafblad en strafbeschikking
Een strafbeschikking houdt in dat een Officier van Justitie u een straf oplegt. Dit kan een werkstraf zijn, maar ook een geldboete. U heeft met een strafbeschikking gewoon een aantekening op uw justitiele documentatie, ook wel strafblad genoemd. Let op: Betaal een boete niet voordat u met een advocaat heeft gesproken; anders kunt u namelijk geen verzet meer instellen!
Wat gaat er gebeuren?
Zodra u in verzet bent gegaan tegen de strafbeschikking kunnen zich twee zaken voordoen. De officier van justitie kan besluiten om de strafbeschikking in te trekken of te wijzigen. Het is belangrijk in dat geval (als een mogelijkheid tot sepot bestaat bijvoorbeeld) een goed juridisch onderbouwd verzetschrift in te dienen. Meestal zal de Officier de zaak voorleggen aan de rechter. In het eerste geval ontvangt u een gewijzigde strafbeschikking (of zal de officier de zaak seponeren) en kunt u besluiten hiermee akkoord te gaan of in verzet te blijven. In het tweede geval zal de rechter uitspraak doen over de zaak.
Schriftelijk of persoonlijk verzet tegen de strafbeschikking
Om in verzet te komen tegen de strafbeschikking dient u verzet in te stellen bij de officier van justitie. U kunt dat op twee verschillende manieren doen:
Uiteraard helpen we u als advocaat graag bij het opstellen van het bezwaarschrift, zodat dit aan de voorwaarden voldoet en u kunt rekenen op de juiste procedure en juridische onderbouwing.