Eenvoudige mishandeling
Als mishandeling alleen maar bestaat uit het toebrengen van pijn of letsel, niet zijnde zwaar letsel, dan noemen we dat een eenvoudige mishandeling. Dit is de lichtere vorm van mishandeling.
Zware mishandeling
Bij zware mishandeling (klik ook hier) is er sprake van zwaar letsel. Zwaar letsel is niet in de wet specifiek omschreven. Het is aan de rechter of officier van justitie om dit te beoordelen. Óf er sprake is van zwaar letsel is van belang of dit in het normale spraakgebruik (maatschappij) als zwaar letsel wordt gezien. Een enkele botbreuk hoeft nog géén zwaar letsel op te leveren. Een meer gecompliceerde botbreuk kán wel zwaar letsel opleveren. Hierbij wordt ook gekeken naar de aard-en ernst van het letsel, de noodzaak tot medisch ingrijpen (operatie bijvoorbeeld) en de kans op volledig herstel
Voor een veroordeling voor zware mishandeling is ook nodig dat je opzet was gericht óp het toebrengen van dit letsel (dit de bedoeling was). Als daar geen sprake van was kan er wel sprake zijn van (eenvoudige) mishandeling met zwaar letsel tot gevolg. Dit is een tussenvariant. Níet zo erg als zware mishandeling, maar wél erger dan een eenvoudige mishandeling zónder dit zware letsel als gevolg.
Poging zware mishandeling
Dan is er ook nog een poging tot zware mishandeling. Dit betekent dat je opzet was gericht op het toebrengen van dit zware letsel (dit was de bedoeling) maar dit is niet gelukt, door omstandigheden buiten je macht gelegen. Bijvoorbeeld: Iemand slaat met een honkbalknuppel op iemands hoofd maar geluk bij geluk ontstaat er geen zwaar letsel (bijvoorbeeld geschampt). Omdat de bedoeling erger was is ook de straf hoger! Met name deze opzet wordt een verdachte namelijk zwaar aangerekend in het strafrecht.
Straf voor mishandeling
De straf voor mishandeling is verschillend en hangt van vele zaken af. Bij mishandeling in de huiselijke sfeer (huiselijk geweld) worden vaak forse werkstraffen opgelegd. Een eenvoudige mishandeling (ruzie/klap) vaak nog met een geldboete, naar richtlijnen van de rechtbank. Bij geweld in het openbaar al snel forse weer werkstraffen aan de orde of gevangenisstraf (openlijke geweldpleging).
Op zware mishandeling staat sowieso een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf.
Zelfverdediging mishandeling: Noodweer of noodweer exces
Het kan zijn dat u zich moest verdedigen en daarom iemand letsel of pijn heeft toegebracht. Dit kan inhouden dat het feit niet strafbaar is. U mocht zich immers verdedigen. Noodweer is niet vanzelfsprekend. Dit wordt alleen gehonoreerd als u met uw advocaat aannemelijk kunt maken dat er een noodzaak was u te verdedigen tegen een aanval (ogenblikkelijke wederrechtelijke aanranding). Daar heeft de Hoge Raad (rechter) belangrijke voorwaarden/regels aan verbonden.
Daarbij is aalleen sprake van noodweer, een vorm van zelfverdediging, als u proportioneel geweld toegepast om u te kunnen verdedigen dit dat in verhouding is tot het risico dat u op dat moment liep. Anders is het feit gewoon strafbaar en komt u alleen in uitzonderingsgevallen (als u door een hevige gemoedsbeweging te ver bent gegaan) voor straffeloosheid in aanmerking. Dat noemen we noodweer-exces.
Noodweer is een juridisch complex verweer. Uw eigen verklaring zal vaak onvoldoende zijn om dit met succes te kunnen voeren. Het is belangrijk goed naar de getuigenverklaringen te kijken met een advocaat, zo nodig getuigen te horen en het verweer goed te bespreken en voor te bereiden zo mogelijk al bij het politieverhoor.
Ervaren advocaat voor strafvermindering
Als strafrechtadvocaat hebben wij veel mensen bijgestaan in geweldzaken, waaronder openlijke geweldpleging en (zware) mishandeling. Wij hebben daarbij een bijzondere interesse in het voeren van verweren van noodweer (zelfverdediging). Wij begeleiden u bij het politieverhoor, debespreken de verklaring u en staan u ook later bij in de rechtbank bij de politierechter of bij het om hoorgesprek. Wij kennen de strafrichtlijnen, weten wat u het beste kunt doen om een te hoge straf te voorkomen en eventueel een beroep op zelfverdediging te voeren.
Het is in elk geval verstandig om een goede advocaat in te schakelen, met ervaring op het gebied van geweldpleging en mishandeling. Als u het contactformulier invult neemt een advocaat vrijblijvend contact met u op.