Wisselgeld kan zomaar vals zijn!

Wisselgeld kan zomaar vals zijn!

Op 17 februari jongstleden nam mr. Sander Arts als deskundige deel aan een radio-uitzending van NPO Radio 1 over vals geld.

Wisselgeld kan zomaar vals zijn!

Op 17 februari jongstleden nam mr. Sander Arts, strafrechtadvocaat in zaken over vals geld, deel aan een radio-uitzending van NPO Radio 1, als deskundige. Deze uitzending ging erover dat wisselgeld zomaar vals kan zijn. Vervolgens is er een artikel over geschreven op nporadio1.nl. Het kan u zomaar gebeuren, u koopt iets in de winkel met contant geld en met het wisselgeld dat u krijgt betaalt u vervolgens bij een andere winkel. Wat blijkt: het betreft vals geld! De winkel volgt het protocol en u mag bij de politie uitleggen wat u verkeerd heeft gedaan, u bent immers verdachte van een strafbaar feit. Wat nu?

In de radio-uitzending betrof het het verhaal van de 86-jarige heer Vlak. De heer Vlak pinde geld waarmee hij vervolgens zijn boodschappen betaalde bij de lokale Lidl. Vervolgens deed hij met het wisselgeld een boodschap bij de Jumbo, waar de winkelmedewerker ontdekte dat het geld nep was. De heer Vlak: “Ik had voor de grap nog tegen die dame achter de kassa gezegd dat de inkt pas net droog was”. De gevolgen waren echter minder grappig, de politie werd namelijk gebeld volgens het protocol van de Jumbo. Het verhaal van de heer Vlak liep goed af, het betalen met het valse geld leverde hem geen straf op, maar daarvoor moest meneer wel eerst zelf naar het politiebureau om dat te horen te krijgen. Naar aanleiding van dit verhaal meldden zich meer mensen die een vergelijkbare situatie hebben meegemaakt, de heer Vlak is dus niet de enige die plots verdacht werd van een strafbaar feit.

 

Reacties van de supermarkten

De Lidl betreurt de situatie van de heer Vlak en zegt dat niet ieder Lidl-filiaal beschikt over controleapparaten bij de kassa’s. Het personeel van de Lidl wordt getraind in mogelijke opvallende kassatransacties  en elke kassa is voorzien van een vals geld-detectiepen. Biljetten van 100 euro worden altijd gecontroleerd. De Lidl stelt tot slot dat het voorkomen van inname van vals geld altijd hoog op de agenda staat en de aandacht heeft.

De Jumbo heeft ook gereageerd en heeft gezegd dat de caissières zijn geïnstrueerd om vals geld te herkennen en om te voorkomen dat vals geld in omloop komt. Wanneer blijkt dat een klant (bewust of niet) met vals geld betaalt, wordt hij of zij in de gelegenheid gesteld om alsnog met een wettig betaalmiddel te betalen. Vervolgens wordt volgens de procedure een melding gedaan bij de politie, iets wat gebruikelijk is in de branche. Het is vervolgens aan de politie om te beoordelen of er verder actie ondernomen dient te worden.

 

Ervaringen advocaat Sander Arts

Sander vertelt in de radio-uitzending dat het vaker voorkomt dat mensen met vals geld in aanmerking komen. Het is soms  lastig om het neppe geld te onderscheiden van het echte geld. Hij vervolgt zijn verhaal met het feit dat het een open deur is, maar dat mensen gewoon goed moeten opletten. Mensen kijken niet goed naar het geld bij het betalen, omdat men het vertrouwt. “Je moet dus jezelf aanleren om naar het geld te kijken”. Het valse geld komt vaak pas in winkels boven water als de biljetten op echtheid worden gescand. Als u dan degene bent die het biljet probeert uit te geven, is het aan u om uit te leggen hoe u aan het geld komt.

Hij vindt dat bij de ‘naming and shaming’ van de mogelijke daders niet goed wordt stilgestaan. Neem het geval van de heer Vlak, na de ontdekking van het vals geld werd hij gelijk meegenomen naar een aparte ruimte in de Jumbo, in het bijzijn van de bedrijfsleider en de politie. De heer Vlak: “er zijn toch bekenden in de winkel die zien dat jij daar staat”. Het is logisch dat het onderzocht wordt, maar aan de andere kant kan er voorzichtiger worden omgegaan met de manier waarop dat wordt gedaan. Er komt immers toch iemand in een politie-uniform op de mogelijke dader af, terwijl hij of zij zich misschien van geen kwaad bewust is. Mr. Arts pleit er daarom voor dat de politie voorzichtiger te werk gaat bij soortgelijke meldingen, zo kunnen ze bijvoorbeeld via de achterdeur naar binnen komen of de politie kan onopvallende kleding dragen. Daarnaast pleit hij voor meer voorlichting, zodat mensen weerbaarder worden en er uiteindelijk minder vals geld in omloop komt.

 

Hoe herkent u vals geld?

De politie heeft op haar website informatie opgenomen over het herkennen van vals geld. De biljetten zijn vaak kleurenkopieën van slechte kwaliteit, zonder watermerk. U kunt bij de biljetten letten op de voelbare inkt, een hologram, een watermerk en de kleur van het cijfer dat linksonder staat moet veranderen als u het biljet draait. Daarnaast kunt u op de website van de Nederlandse Bank (klik hier) meer informatie vinden over vals geld en hoe u dat kunt herkennen.

Klik hier om de uitzending te zien en het artikel over vals geld van Radar (NPO te lezen!

Geschreven door

Op

Bekijk meer van

Contact met advocaat

Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op

Advocaat Breda Sander Arts over vals geld

Advocaat Sander Arts in het consumentenprogramma Radar / NPO-1

Wat zijn de gevolgen van het uitgeven van vals geld?

20-02-2018