De meervoudige strafkamer in de rechtbank Haarlem heeft een lage werkstraf opgelegd voor het veroorzaken van een verkersongeval door cliënt. Verkeersrechtadvocaat mr. Sander Arts van Singel Advocaten Breda gaf rechtsbijstand
De meervoudige strafkamer in de rechtbank Haarlem heeft een lage werkstraf opgelegd voor het veroorzaken van een verkersongeval door cliënt. Verkeersrechtadvocaat mr. Sander Arts van Singel Advocaten Breda gaf rechtsbijstand
Bij het ongeval op de Bennebroekerwerg in Hoofddorp was een automobilist door cliënte niet gezien toen hij een U-bocht nam om zijn auto om te keren. Hierbij heeft hij de verplichte rijrichting, aangegeven door pijlen op het wegdek, over het hoofd gezien. Vervolgens is hij voor haaientanden gestopt en is een auto van rechts tegen zijn auto aangereden, toen hij de weg opreed. Mogelijk is het zicht hem ontnomen door vrachtverkeer wat voorgesorteerd stond. Bij dit ongeval heeft de andere automobilist zwaar letsel opgelopen. Ook cliënt zelf heeft de nodige medische gevolgen ondervonden door het verkeersongeluk.
Cliënt werd door het Openbaar Ministerie gedagvaard omdat hij een ongeval zou hebben veroorzaakt door zijn schuld.
Cliënt werd bijgestaan door mr. Sander Arts, verkeersrecht advocaat bij Singel Advocaten Breda. Hij heeft aan de hand van het dossier bepleit dat geen sprake was van een dusdanige mate van schuld dat de zodanige ondergrens van verwijtbaarheid werd bereikt. In het verkeer is namelijk niet élke fout die men maakt gelijk dusdanig dat dit het misdrijf van artikel 6 Wegenverkeerswet oplevert, namelijk het veroorzaken van een verkeersongeval door schuld. Een enkele fout of moment van onoplettendheid is daarvoor niet voldoende. Mocht de rechtbank dit niet van mening zijn dan heeft Sander bepleit dat de laagste mate van schuld (schuldgradatie) aan de orde is en de straf dus hierop moet worden afgestemd. Artikel 6 wegenverkeerswet kent namelijk drie verschillende schuldgradaties die nogal kunnen uitmaken voor de hoogte van de op te leggen straf. Ook is aangegeven dat cliënt contact met het slachtoffer heeft gezocht én gehad en zijn rijbewijs voor zijn werk nodig heeft
De rechtbank heeft geoordeeld dat weliswaar sprake was van overtreding van artikel 6 Wegenverkeerswet, maar sprake was van de laagste schuldgradatie. Daarbij heeft de meervoudige strafkamer geoordeeld dat géén onvoorwaardelijke rijontzegging wordt opgelegd en een lagere werkstraf dan door de officier van justitie was gevorderd:
In de proceshouding van de verdachte, de omstandigheid dat hij berouw heeft getoond en de omstandigheid dat hij direct na het ongeval contact heeft opgenomen met het slachtoffer, ziet de rechtbank aanleiding af te wijken van dit oriëntatiepunt. Alles afwegende acht de rechtbank een taakstraf voor de duur van 100 uren passend en geboden.
Ook deze zaak toont weer aan dat het in verkeerszaken, zeker bij zwaar letsel of als iemand is overleden, het verstandig is zo spoedig mogelijk een gespecialiseerd verkeersrecht advocaat in te schakelen. Zo mogelijk al als u een verklaring moet afleggen in een verhoor bij de politie. Details in uw verklaring kunnen later het verschil uitmaken tussen een vrijspraak voor een verkeersmisdrijf of een veroordeling. Ook kan het van belang zijn om met de advocaat te bespreken of kan worden ingezet op mediation en contact met het slachtoffer kan worden geregeld. Een verkeersongeval zit vaak ook in een klein hoekje en kan iedereen gebeuren: De gevolgen kunnen echter groot zijn!
Sander is een ervaren advocaat bij Singel Advocaten Breda en werkt in verkeerszaken in rechtbanken voor zijn klanten in heel Nederland.
Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op
Gemiddelde score
★★★★★ ☆☆☆☆☆Goed bijgestaan met een mooi resultaat! ... Lees meer★★★★★ ☆☆☆☆☆