Per 1 juli 2017 kunnen weggebruikers getest worden op drugsgebruik door middel van een speekseltest
Per 1 juli 2017 kunnen weggebruikers getest worden op drugsgebruik door middel van een speekseltest
Op het moment dat er aanwijzingen zijn dat een automobilist drugs heeft gebruikt, is de politie bevoegd om een speekseltest af te nemen. Dit vermoeden kan onder andere ontstaan door vreemd rijgedrag, verwijde pupillen of bijvoorbeeld na het wegrijden bij een coffeeshop. De drugstest zal voorlopig nog gefaseerd worden ingezet, omdat politieagenten nog getraind worden om het instrument in te zetten.
Om de drugstesten mogelijk te maken is per 1 juli is de Wegenverkeerswet aangescherpt op het gebruik van tien soorten drugs. Dit is gedaan met het oog op de verkeersveiligheid en het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. Door de werkzame stof hebben drugs in verschillende mate een negatieve invloed op de rijvaardigheid. Hierdoor ontstaan ieder jaar veel ongevallen. Bij combinatie van drugs met alcohol of bij combinatie van verschillende soorten drugs, wordt dit risico verhoogd. Hiervoor geldt dan ook een nullimiet.
Door middel van de speekseltest kan er vastgesteld worden of iemand drugs heeft gebruikt. Weggebruikers kunnen verplicht worden om mee te werken aan het onderzoek. De drugs waarop wordt gecontroleerd zijn amfetamine, methamfetamine, MDMA, MDEA, MDA, cocaïne, opiaten zoals heroïne en morfine, cannabis en GHB-achtige stoffen.
Bij een positieve test wordt vervolgonderzoek door middel van een bloedtest ingesteld. Het Nederlands Forensisch Instituut analyseert bloedmonsters op het type drugs en de hoeveelheid drugs. De uitslag hiervan wordt gebruikt als bewijsmiddel tijdens de strafrechtelijke vervolging. Als u verdacht wordt van rijden onder invloed van drugs, neemt u dan gratis contact op met een ervaren strafrecht advocaat in Breda. Wij zijn gespecialiseerd in strafzaken, waaronder rijden onder invloed.
Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op