Op 3 maart jongstleden nam mr. Sander Arts als deskundige deel aan een radio-uitzending van NPO Radio 1 over het nut van het doen van aangifte na doorrijden ongeval
Op 3 maart jongstleden nam mr. Sander Arts als deskundige deel aan een radio-uitzending van NPO Radio 1 over het nut van het doen van aangifte na doorrijden ongeval
Op 3 maart jongstleden nam strafrechtadvocaat mr. Sander Arts van advocatenkantoor Singel Advocaten Breda deel aan een radio-uitzending van NPO Radio 1, als deskundige. Deze uitzending ging over het feit dat de politie regelmatig niets doet met aangiften, zoals bij doorrijden na een aanrijding. Over deze uitzending is vervolgens een nieuwsartikel geschreven op nporadio1.nl. Het overkomt jaarlijks honderdduizenden Nederlanders: er wordt aangifte gedaan bij de politie, maar die doet er vervolgens helemaal niets mee. Het gaat om allerlei aangiften, bijvoorbeeld dat bezittingen zijn vernield, dat zij slachtoffer zijn geworden van mishandeling of dat er sprake is van diefstal. In dit artikel wordt er aandacht besteed aan dit onderwerp en worden er een aantal tips gegeven, want je moet je er niet zomaar bij neerleggen als de politie niets met jouw aangifte doet!
In de radio-uitzending werd aandacht besteed aan de zaak van mevrouw Linda Koops. Zij parkeerde haar auto in een parkeergarage en toen zij terugkwam van boodschappen doen, trof zij haar auto flink beschadigd aan. De dader had geen briefje achtergelaten. Hierop besloot Linda aangifte te doen bij de politie, maar de politie vertelde haar dat de zaak geen prioriteit had. Linda liet het hier niet bij zitten en verzocht de politie om wel een onderzoek in te stellen. Dit verzoek werd echter afgewezen. De politie zei dat ze de beelden van de parkeergarage niet mogen vorderen van de gemeente, als eigenaar van de garage, op grond van artikel 126nd van het Wetboek van Strafvordering. Dit artikel bepaalt wanneer de Officier van Justitie de beelden mag vorderen en wanneer niet. Linda is slachtoffer geworden van ‘verlaten van een plaat ongeval’ en dit valt niet onder het wetsartikel. De Officier van Justitie mag volgens dit artikel bijvoorbeeld beelden vorderen wanneer iemand verdacht wordt van een misdrijf waar 4 jaar celstraf of meer opstaat, hetgeen bij Linda niet aan de orde was. Oftewel, Linda kon niet door de politie worden geholpen.
Sander snapt niet waarom de politie in dit geval zo heeft gehandeld en zegt: "Waarom vraagt men deze gegevens niet gewoon op in plaats van vorderen? De politie kan immers gewoon een brief sturen met de vraag de gegevens te overleggen. Als die beelden dan vrijwillig worden verstrekt, dan kunnen die gewoon voor het onderzoek worden gebruikt." Bovendien hadden de beelden in deze zaak gevorderd kunnen worden, nu er een verdenking is voor vernieling.
Aan zulke verzoeken wordt vaak gehoor wordt gegeven. Daarnaast geeft de advocaat aan dat als dit niet zou werken, er altijd nog een weg openstaat naar het gerechtshof en het Hof, waar je kan vragen een onderzoek ‘te gelasten’. Er is één kanttekening, alvorens dit kan worden gedaan, moet er wel eerst aan het Openbaar Ministerie worden gevraagd of zij de zaak in de behandeling willen nemen.
Radar kreeg naar aanleiding van het onderwerp vele meldingen binnen, waarbij de politie ook niets deed met aangiften. Een voorbeeld hiervan betreft het verhaal van Gerard. Gerard had apparatuur ter waarde van € 13.000 verhuurd aan een klant. Op het moment dat hij het kwam ophalen, bleek een andere verhuurder ermee vandoor te zijn gegaan. Gerard had zijn naam, adres en inschrijving bij de Kamer van Koophandel, maar de politie deed wederom niets. Hij liet het er niet bij zitten en diende een klacht in bij het Openbaar Ministerie, die antwoordde dat zij niet verplicht zijn om alle zaken te behandelen.
Wanneer Radar contact opneemt met de politie, blijft de politie op het standpunt dat zij juridisch juist heeft gehandeld. Ondanks dat het misschien juridisch juist is, voelt het niet rechtvaardig voor Linda, zij moet namelijk € 1.350,00 betalen voor het herstellen van de schade aan haar auto. Korpschef Erik Akerboom vindt het tragisch dat niet iedere aangifte in behandeling wordt genomen, omdat iedere aangifte voor een mens hartstikke belangrijk is. Hij stelt dat de politie jaarlijks ongeveer 850.000 aangiftes binnenkrijgen en de realiteit is dat er dan moet worden gekozen. De korpschef roept mensen wel op om aangifte te blijven doen. Sander legt daarop uit dat dit in de prakijk niet zo gemakkelijk is. Vaak wordt zelf het opnemen van aangifte geweigerd.
Strafrechtadvocaat Sander Arts stelt dat er manieren zijn om de politie aan het werk te zetten met jouw aangifte. Zo kun je een brief schrijven naar de politie om hen aansprakelijk te stellen voor de geleden schade als een zaak duidelijk bewijsbaat is en tot grote schade heeft geleid en vraag hen hierbij binnen een paar dagen te reageren en stap naar het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie is immers waar je uiteindelijk moet zijn. Sander zegt dat als het Openbaar Ministerie niets met je klacht wilt doen, je altijd naar het Hof kunt stappen, waarbij bijstand van een ervaren advocaat handig kan zijn.
Wanneer je wilt dat de politie iets met jouw aangifte doet, kun je de volgende tips gebruiken:
Goed nieuws overigens, de verdachte heeft zich inmiddels bij de politie gemeld na de uitzending!
Klik hier om de uitzending te zien en het artikel van Radar (NPO Radio 1) te lezen
Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op