De rol van de advocaat tijdens OM-zittingen bij het Openbaar Ministerie te Breda.
De rol van de advocaat tijdens OM-zittingen bij het Openbaar Ministerie te Breda.
Het openbaar ministerie heeft sinds een aantal jaren de mogelijkheid om zonder tussenkomst van de rechter een straf op te leggen. Dit kan in de vorm van een transactievoorstel of in de vorm van een strafbeschikking. In beide gevallen krijgt u van de officier van justitie een brief waarin wordt aangegeven dat zij u uitnodigen voor een gesprek omdat zij voornemens zijn u of een transactie aan te bieden, of dat zij u een strafbeschikking willen opleggen. Ook het parket Zeeland-West-Brabant maakt van deze mogelijkheden gebruik.
In het geval van een transactie wordt u uitgenodigd voor een zogenoemde TOM-zitting (Transactie Openbaar Ministerie-zitting) en in het geval van een strafbeschikking wordt u opgeroepen voor het OM-zitting.
Zoals aangegeven ontvangt u voorafgaand aan de zitting een oproepingsbrief van het Openbaar Ministerie waarin u wordt uitgenodigd voor een gesprek met de officier van justitie en waarin wordt vermeld dat het Openbaar Ministerie voornemens is u een strafbeschikking op te leggen. Bij dit gesprek is geen rechter aanwezig, u kunt zich wel ‘gewoon’ laten bijstaan door een advocaat. De zittingen worden door het gehele land gehouden en onze advocaten werken landelijk.
Een OM-zitting is dus een gesprek met een medewerker van het Openbaar Ministerie, doorgaans een officier van justitie (in opleiding) of een parketsecretaris. Naast de strafbare feiten waarvan u wordt verdacht worden ook uw persoonlijke omstandigheden besproken.
Als u rechtsbijstand heeft van een advocaat dan zal deze namens u verweer voeren. U hoeft als verdachte (net zoals bij de politie) geen antwoord te geven op vragen, met andere woorden ook bij een OM-zitting kunt u gebruik maken van uw zwijgrecht. Dit is een puntje dat u op voorhand met uw advocaat kunt bespreken. U bent niet verplicht om een verklaring af te leggen maar soms is dat wel wenselijk en is het juist in uw voordeel om tekst en uitleg te geven. Uw advocaat zal u hierover op voorhand of zelfs tijdens de zitting indien nodig over adviseren.
Als de officier van justitie het dossier met u heeft bespreken en uw advocaat namens u verweer heeft gevoerd, dan zal de officier van justitie een beslissing nemen. Naar aanleiding van hetgeen op de zitting door de advocaat naar voren is gebracht, kan de officier van justitie besluiten om de zaak alsnog te seponeren en af te zien van het opleggen van een strafbeschikking. Het is ook mogelijk dat er alsnog een strafbeschikking wordt opgelegd maar met een lagere straf dan de officier van justitie op voorhand van plan was.
De officier van justitie reikt u aan het einde van het gesprek een strafbeschikking uit. Mocht u het hier onverhoopt niet mee eens zijn dan kunt u samen met uw advocaat binnen twee weken verzet instellen. De zaak zal dan worden voorgelegd aan de Politierechter.
Heeft u een oproeping ontvangen om te verschijnen bij een OM-zitting dan raden wij u aan direct contact met een van onze advocaten op te nemen. Onze advocaten hebben ruime ervaring op het gebied van OM-zittingen. Niet iedere zitting eindigt met een strafbeschikking, de advocaat kijkt samen met u of een strafbeschikking terecht is of niet en kijkt samen met u welke stappen u het beste kunt doorlopen in dit traject.
Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op