Op 24 november 2017 heeft de rechtbank Breda uitspraak gedaan in een zaak over bedreiging van een burgemeester.
Op 24 november 2017 heeft de rechtbank Breda uitspraak gedaan in een zaak over bedreiging van een burgemeester.
Aan de verdachte is ten laste gelegd dat hij het slachtoffer, de burgemeester van de gemeente Rucphen, heeft bedreigd door telefonisch te stellen dat de burgemeester moet oppassen die avond, dat ze gerust beveiliging kan gaan zoeken, omdat ze die avond niet meer veilig thuiskomt. Daarnaast is aan de verdachte tenlastegelegd dat hij meerdere spuitbusjes pepperspray, een stroomstootwapen en twee luchtdrukwapens voorhanden heeft gehad.
De advocaat van de verdachte heeft bepleit dat er onvoldoende overtuigend bewijs is dat de verdachte de burgemeester heeft bedreigd. De advocaat in Breda geeft hierbij aan dat de verdachte voet bij stuk houdt in zijn ontkenning dat hij de burgemeester bedreigd zou hebben, dat hij ten tijde van het incident niet vanaf de vaste lijn gebeld kan hebben, omdat hij toen in de milieustraat was en dat de moeder van de verdachte heeft medegedeeld dat er niet gebeld is door haar zoon.
Uit de bewijsmiddelen blijkt het navolgende ten aanzien van de bedreiging. Op de desbetreffende dag heeft de burgemeester van Rucphen aangifte gedaan van bedreiging eerder die dag. De bedreiging is geuit via de telefoniste en er was door de verdachte gezegd dat de burgemeester ’s avonds niet veilig thuis zou komen en dat zij geen eerlijke burgemeester zou zijn.
Uit de analyse van de historische belgegevens blijkt dat de verdachte op de datum van het incident, op het betreffende tijdstip, met zijn telefoon heeft gebeld naar de burgemeester. Op grond van deze bewijsmiddelen stelt de rechtbank Breda vast dat de verdachte de burgemeester van Rucphen heeft bedreigd.
De verdachte schetst een alternatief scenario, te weten dat iemand anders heeft gebeld met een toestel van hem, dat eerder uit zijn tuin zou zijn weggenomen. Dit scenario vindt echter geen steun in het dossier en hetgeen ter zitting is gebleken, aldus de rechtbank Breda. Er is hiervan geen aangifte bekend en daarnaast heeft de verdachte verklaard dat het bereik van zijn telefoon beperkt is tot ongeveer vier meter van het basisstation. Degene die dan gebeld zou moeten hebben, in het scenario van de verdachte, zou dan moeten hebben geweten van de afwezigheid van de verdachte op het moment van het telefoongesprek. De rechtbank Breda acht het gelet op het voorgaande onaannemelijk dat iemand anders met de telefoon van verdachte en vanuit de voortuin van verdachte de burgemeester heeft bedreigd. Daarnaast sluit de verklaring van de verdachte dat hij rond het tijdstip van de bedreiging bij de milieustraat was niet uit dat hij de bedreiging heeft gepleegd. De milieupas van de verdachte is immers pas ongeveer twintig minuten na de bedreiging gescand, terwijl de verdachte met de auto in ongeveer twee minuten vanaf zijn huis naar de milieustraat kan rijden.
De rechtbank Breda spreekt de verdachte vrij van het voorhanden hebben van een stroomstootwapen. Het meerdere ten laste gelegde wordt door de rechtbank Breda wettig en overtuigend bewezen. De rechtbank legt de verdachte een geldboete op van 750 euro, waarvan 300 euro voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.
Wanneer u verdachte bent in een soortgelijke zaak kunt u zich laten bijstaan door een ervaren advocaat voor bedreiging uit Breda. De advocaat uit Breda zal een goed en sterk verweer voeren om zo een zo laag mogelijke straf, of indien mogelijk zelfs vrijspraak, voor u te bereiken. Wij bereiken niet zelden vrijspraak voor bedreiging. Wanneer u het contactformulier invult zal een ervaren advocaat uit Breda voor bedreiging direct vrijblijvend contact met u opnemen.
Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op