De grens van belediging en smaad en vrijheid van meningsuiting in het strafrecht.
De grens van belediging en smaad en vrijheid van meningsuiting in het strafrecht.
We worden dagelijks om onze mening gevraagd. We hebben de telefoon nog niet opgelegd of ontvangen al een e-mail met het verzoek uw ervaring te delen met het klantencentrum. De pakketbezorger heeft een pakket afgegeven en u ontvangt een e-mail met het verzoek de pakketbezorger een cijfer te geven. De advocaat in Breda heeft u ter zitting bijgestaan en vraagt om een review. Ook in de zoekmachines vinden we naast veel informatieve gegevens ook steeds vaker recensies of reviews waarin mensen (soms) hun ongezouten mening geven. Niet iedereen is positief en steeds vaker laten de mensen dat ook weten, maar wanneer spreken we nou van belediging, smaad of zelfs laster?
Het Wetboek van Strafrecht omschrijft belediging als ‘elke opzettelijke belediging die niet onder smaad of smaadschrift valt.’ Een niet veelzeggende omschrijving. Van smaad spreekt men als hij/zij opzettelijk iemands eer of goede naam, met het doel om daaraan ruchtbaarheid te geven, aanrandt. Van smaad is sprake als iemand opzettelijk nare dingen zegt over een individu, een groep of een organisatie met het doel om dit in de publiciteit te brengen.
Als iemand op papier zich negatief uitlaat over anderen dan spreken we van smaadschrift. In het geval van smaadschrift is het strafbare feit eenvoudiger te bewijzen. Dit geldt natuurlijk ook voor uitspraken die op het internet of in de sociale media worden gedaan.
Voor belediging is het van belang om te weten dat belediging een zogenaamd klachtdelict is. Dit betekent dat het Openbaar Ministerie een verdachte van belediging pas mag vervolgen indien de aangever daartoe een uitdrukkelijk verzoek heeft ingediend. Dit uitdrukkelijk verzoek wordt gedaan in de vorm van een klacht waarin de aangever specifiek vraagt om tot vervolging over te gaan. Een advocaat kan u hierbij helpen indien nodig of in het geval u als verdachte ben aangemerkt. In het laatste geval kijkt de advocaat van ons kantoor met u mee of aan alle vereisten voor vervolging is voldaan. Wanneer de officier van justitie zonder ‘formele klacht’ toch besluit om tot vervolging over te gaan, dan dient dit te leiden tot niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie. Een schone taak voor de advocaat om het Openbaar Ministerie op dit punt te controleren.
In een uitspraak van de Rechtbank Amsterdam (ECLI:NL:RBAMS:23019:42-45) heeft de rechter het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard ten aanzien van vervolging belediging omdat niet is voldaan aan het klachtvereiste:
“De rechtbank stelt het volgende voorop. Op grond van artikel 269 Wetboek van Strafrecht (hierna: Sr) wordt belediging alleen vervolgd wanneer degene tegen wie het misdrijf is gepleegd, een klacht heeft ingediend. Dit klachtvereiste heeft als doel dat het persoonlijk belang van het slachtoffer om niet te worden geconfronteerd met eventuele negatieve gevolgen van een strafvervolging, de voorrang heeft boven het algemene belang van strafvervolging. In overeenstemming met die gedachte, strekt artikel 164 Sv ertoe dat vast moest staan dat de tot klacht gerechtigde persoon uitdrukkelijk heeft verzocht strafvervolging in te stellen. Het bestaan van een klacht als omschreven in het eerste lid van dit artikel kan ook worden aangenomen, wanneer op grond van het onderzoek op de terechtzitting is vastgesteld dat de klager ten tijde van het opmaken van de aangifte de bedoeling had dat een vervolging zou worden ingesteld. Het enkele feit dat namens de klager aangifte is gedaan, is niet genoeg om die bedoeling aan te nemen (HR 14 juni 2016, ECLI:NL:HR:2016:1198).”
Nu de uitingen op het internet en in de sociale media de afgelopen periode zijn toegenomen én op schrift staan, gaat het Openbaar Ministerie vaker en eerder over tot vervolging in dergelijke zaken. De advocaat van Singel Advocaten te Breda kunnen u hierbij van dienst zijn mocht u verdacht worden van een dergelijk feit.
Bent u aangemerkt als verdachte in een strafzaak aangaande belediging of smaad en u wilt worden bijgestaan door een advocaat in Breda, dan kunt u contact opnemen met de advocaten van ons kantoor in Breda. De gespecialiseerde strafrechtadvocaten kunnen u van advies voorzien, u ter zitting bijstaan en begeleiden in het traject waarin u verzeild bent geraakt.
Een ervaren strafrechtadvocaat neemt gratis & zonder verplichtingen contact op