Openbare Geweldpleging
Openbare geweldpleging houdt in dat u met iemand anders geweld heeft gepleegd in het openbaar. Denk dan aan een caféruzie, voetbalgeweld of een opstootje op straat met meerdere personen. Als dit gebeurt in een voor het publiek níet toegankelijke ruimte, zoals een besloten clublokaal, is hiervan géén sprake.
Dat kan van belang zijn nu op openlijk geweld hogere straffen staan dan gewone mishandeling. Dit omdat de schok op aanwezig (uitgaans)publiek groot kan zijn.
Bijdrage in groepsgeweld
Om veroordeeld te kunnen worden voor openlijke geweldpleging is nodig dat u als verdachte een rol heeft gespeeld in het groepsgeweld. Dit hoeft overigens niet altijd te betekenen dat u zelf iemand heeft mishandeld. Het kan ook zijn dat u een ándere bijdrage heeft geleverd aan het groepsgeweld, zoals het aanrijken van wapen(stokken), het aanmoedigen van personen of het beletten van andere mensen om in te grijpen.
Als door de rechter wordt vastgesteld dat u een substantiële (voldoende) bijdrage heeft gehad aan het groepsgeweld, dan kan ook het geweld gepleegd door andere personen u strafrechtelijk worden aangerekend! Zo kan het zomaar zijn dat u een dagvaarding ontvangt waarop staat vermeld, dat ú mensen heeft geslagen en geschopt, terwijl u zelf niemand met een vinger heeft aangeraakt! En dat u hiervoor vervolgens wordt veroordeeld!
Ook kunt u dan aansprakelijk worden gesteld voor de gehele schade die door een groep is veroorzaakt. De strafrechtelijke maar ook de financiële gevolgen kunnen dus groot zijn!
Tegen een verdenking van openlijke geweldpleging kunt u zich eigenlijk niet met goed fatsoen zelf verdedigen. Het gaat om complexe juridische materie, bijvoorbeeld om aan te tonen wat er precies aan de hand is geweest, welke rol u speelde en waar u wel of juist niet verantwoordelijk voor kan worden gehouden. We beoordelen als ervaren advocaat de situatie aan de hand van de processtukken en gaan met u in gesprek over de juridische mogelijkheden die er zijn en of er bijvoorbeeld getuigen moeten worden gehoord en of sprake kan zijn van noodweer (zelfverdediging).
Stevige taakstraf en gevangenisstraf
Openbare geweldpleging vormt een speerpunt voor justitie, wat betekent dat u rekening dient te houden met stevige (werk)straffen. Afhankelijk van de ernst van het geweld, moet u verschijnen voor de politierechter of zelfs de meervoudige strafkamer die de zwaardere straffen behandelt.
De werkstraffen kunnen flink oplopen. Ook kunnen zich slachtoffers (tot op de dag van de zitting) voegen als benadeelde partij in uw strafzaak; Zij willen dan dat hun vordering tot schadevergoeding door de rechter wordt toegewezen en door u wordt betaald
Om hoorgesprek openbare geweldpleging
In de lichtere gevallen kan de Officier van Justitie besluiten u op te roepen voor een om hoorgesprek. Tijdens dit gesprek wordt u dan een straf opgelegd (de officier heeft dit voornemen) door een strafbeschikking. Accepteert u deze strafbeschikking tijdens een om hoorgesprek (om zitting)? Houd er rekening mee dat dit tot een strafblad leidt en dan als ' schuldig aan openbare geweldpleging' wordt genoteerd. Dat kan gevolgen hebben als u later een VOG nodig mocht hebben (Verklaring Omtrent het Gedrag).
Het is ook bij een uitnodiging voor een om hoorgesprek wat dat betreft verstandig om altijd even contact op te nemen met een ervaren advocaat.
Advocaat bij openlijke geweldpleging
Zoals aangegeven is het verstandig om een ervaren strafrechtadvocaat in te schakelen als u verdachte bent. Was er sprake van uitgaansgeweld waarbij het niet goed duidelijk is wie de klap(pen) heeft uitgedeeld of wat uw precieze rol was? Wij zorgen voor een degelijk juridisch verweer. Het is vaak secondenwerk, waarbij vele getuigen zijn betrokken.
Een ervaren advocaat kan u helpen bij de verdenking van openlijke geweldpleging. Zo mogelijk al bij het politieverhoor. We vragen graag de processtukken voor u op en staan u bij tijdens de strafzaak zelf.
Als u het contactformulier invult neemt een advocaat vrijblijvend contact met u op