Wat is een strafbare bedreiging?
Bedreiging is onder andere strafbaar als je iemand bedreigt met zware mishandeling of de dood (doodsbedreiging). Er is na een vervelendde opmerking niet altijd sprake van bedreiging. Zo is de uitspraak ‘ik maak je kapot’ in een bepaalde context niet altijd strafbaar. Dit kan namelijk ook fiiguurlijk zijn bedoeld. Ook is het bedreigen met mishandeling niet strafbaar. Het moet gaan om een bedreiging met zware mishandeling.
Bedreiging met openlijk in vereniging geweld plegen tegen personen of goederen, met geweld tegen een internationaal beschermd persoon of diens beschermde goederen, met enig misdrijf waardoor gevaar voor de algemene veiligheid van personen of goederen of gemeen gevaar voor de verlening van diensten ontstaat, met verkrachting, met feitelijke aanranding van de eerbaarheid, met enig misdrijf tegen het leven gericht, met gijzeling, met zware mishandeling of met brandstichting, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie.
Geldboete tot aan werkstraffen
U dient bij bedreiging met zware mishandeling of een misdrijf tegen het leven gericht, in ieder geval rekening te houden met een flinke geldboete. Daarnaast kunt u een werkstraf opgelegd krijgen. Maar ook volgen wel gevangenisstraffen bij een hevige bedreiging, zeker als deze is gericht tegen een publiek persoon of een hulpverlener. Dit is zeker geen uitzondering meer tegenwoordig!
Aantekening op het strafblad
Een bedreiging is een misdrijf en wordt bij een veroordeling óf strafbeschikking aangetekend op het strafblad. Dit kán dus gevolgen hebben voor de aanvraag van een VOG, een Verklaring Omtrent het Gedrag die nodig kan zijn bij een sollicitatie.
Advocaat bij bedreiging met een misdrijf
Zoals aangegeven levert niet elke nare uiting een strafbare bedreiging op. Bovendien kunnen de gevolgen groot zijn bij een veroordeling bij de politierechter of na een strafbeschikking van de Officier van Justitie.
Als strafrechtadvocaat werken wij landelijk, ook in zaken over bedreiging. Zowel bij het politieverhoor, de politierechter en bij een om hoorgesprek.
Het is hoe dan ook verstandig om een advocaat te raadplegen om uw zaak even voor te leggen. Ook als u een strafbeschikking heeft ontvangen, bijvoorbeeld wegens belediging van een ambtenaar.
Als u het contactformulier invult neemt een advocaat vrijblijvend contact met u op.